Als je een DNA test doet met een andere reden dan het vinden van je geschatte etniciteit kun je niet zonder genealogie. Wil je goed begrijpen hoe je familie bent van al je matches dan heb je een stamboom nodig. Als je op zoek bent naar onbekende familie kun je niet zonder een stamboom. Daarmee kun je de matches verdelen in een groep die familie is van familieleden die je kent. De andere groep is familie van je onbekende familie.
Als je beide ouders onbekend zijn, dan ben jij de enige persoon in de stamboom. In alle andere gevallen is er altijd een gedeelte dat je kunt invullen.
Misschien heb je zelf, of familie, al eens een stamboom gemaakt. Sommige van die stambomen gaan honderden jaren ver terug en hebben informatie over tienduizenden personen. Het maken van zo'n enorme stamboom kost heel veel tijd. Maar gelukkig is dat niet nodig. Deze stamboom kun je maken in de tijd dat je wacht op de uitslag van je DNA test.
De beste stamboom voor DNA onderzoek
De stamboom voor DNA onderzoek moet aan een paar dingen voldoen. Als je het nu meteen goed doet dan zul je daar later veel plezier van hebben.
- Jezelf
Iedere stamboom begint met één persoon. Die persoon dat ben jij zelf.
Beheer je het DNA van iemand anders dan begint de stamboom met die persoon.
- Biologische familie
Zet alleen familieleden in de stamboom waar je biologisch familie van bent. Dus geen adoptiekinderen, stiefkinderen en tweede (of derde) echtgenoten als het echtpaar samen geen kinderen heeft gekregen. Wel halfbroers en halfzussen.
- Ga 6-7 generaties terug
Je hoeft niet terug naar de 16e eeuw of nog verder. Ongeveer zes generaties terug is genoeg. In Nederland is heel veel informatie online, vaak gratis, te vinden. In de meeste gevallen lukt het om tot rond 1800 terug te gaan.
- Denk om broers en zussen
Niet alleen je ouders, grootouders enz moeten in je stamboom komen te staan maar ook al hun broers en zussen.
- Ga zover mogelijk naar het heden
Door privacy wetgeving is het lastig om je stamboom uit te breiden naar het heden. Maar het is zeker niet onmogelijk.
Probeer met alle takken zover mogelijk naar het heden te gaan.
Je online stamboom
MyHeritage, Ancestry en 23&me hebben de mogelijkheid om gratis een stamboom te maken. Het grote voordeel hiervan is dat je hints krijgt over stambomen waar die personen ook in staan. Er zijn ook verschillende software programma's die je kunt gebruiken om een stamboom te maken.
Doe zoveel mogelijk je eigen onderzoek. De hints zijn handig om je weer op weg te helpen als je vast loopt maar zijn niet altijd betrouwbaar.