Een grootouder is maar twee generaties van jou af. Hierdoor heb je DNA van alle vier je grootouders. Maar hoeveel is dat?
Je hebt ongeveer 50% van je DNA van je vader. De andere 50% heb je van je moeder. Maar je hebt niet van elke grootouder precies 25%. Het percentage gedeeld DNA ligt tussen 18 - 33%. Dat je misschien heel veel op een grootouder lijkt veranderd daar niet aan. Dat het niet altijd 25% is komt door recombinatie.
Wat is recombinatie
Van tevoren is niet bekend welk deel van het DNA van je ouders jou DNA gaat vormen. Hierdoor is ieder persoon uniek en is DNA uniek. Ook bij een ééneiige tweeling is het DNA een heel klein beetje anders. Als je de helft van het DNA van een ouder krijgt, dan krijg je ook een helft niet.
Bij recombinatie worden delen van het DNA van je vader gecombineerd met het DNA van je moeder.
Bijvoorbeeld: chromosoom 1 van je vader komt naast chromosoom 1 van je moeder te liggen. Na de recombinatie lijkt de nieuwe chromosoom 1 op een quilt. Het heeft stukjes van je vader en van je moeder en vormt met die stukjes een nieuw, uniek, chromosoom.
Hoeveel centimorgan deel ik met een grootouder?
Door de recombinatie kun je ook het totaal aantal centimorgans niet door vier delen. Met een grootouder deel je tussen 1300 - 2300 centimorgan. Maar ook hogere en lagere aantallen zijn mogelijk. Daarom moet je altijd kijken of er meer bewijzen zijn.
Wat kan ik doen met de DNA resultaten van een grootouder?
Het DNA van een grootouder kan meer duidelijkheid geven over de etniciteit. Dit kan veranderen van je eigen geschatte etniciteit omdat je grootouder segmenten DNA heeft die jij niet meer hebt. Om diezelfde reden zal een grootouder matches hebben die jij niet hebt.